Noticias


L’Equip d’Atenció Psicosocial Fundació SARquavitae de Lleida ha atès a 5.080 usuaris en sis anys

50 professionals sanitaris i socials s’han reunit al Caixa Fòrum per debatre sobre el present i el futur de l’atenció a persones amb malalties avançades o en situació de final de vida i les seves families

L’Equip d’Atenció Psicosocial (EAPS) de Lleida de la Fundació SARquavitae y de Obra Social La Caixa, ha reunit avui al Caixa Forum de Lleida a una cinquantena de professionals sanitaris i socials per reconèixer la seva labor i professionalitat amb persones amb malalties avançades. L’EAPS commemorava amb aquesta jornada el seu sisè aniversari, aprofitant per compartir els resultats assolits fins a la data amb el Programa d’intervenció Psicològica, Social i Espiritual en persones en situació de malaltia avançada o final de vida, i plantejant els nous reptes del sector.

Segons les dades presentades per la directora de l’equip, Icíar Ancizu, en aquests sis anys s’han atès 5.080 persones, 2.141 dels quals usuaris i 2.939 familiars. Els usuaris atesos són “persones que tenen una malaltia oncològica amb pronòstic negatiu a curt o mitjà termini, que pateixen una insuficiència orgànica crònica avançada, o que tenen alguna demència, malaltia neurodegenerativa, pluripatologia geriàtrica o malaltia no recuperable”.

Ancizu ha explicat també que el paper de l’EAPS és el d’acompanyar als qui formen part de l’entorn de la persona, donant-los suport pràctic i/o emocional en funció de les seves necessitats. L’objectiu del programa és, en paraules d’Ancizu, “donar un contínuum assistencial a usuaris i famílies en processos de final de vida o de dol i desenvolupar sistemes de qualitat assistencial en atenció al final de la vida, que incloguin tant professionals socials com sanitaris, i també voluntaris”.

Metges, infermeres, fisioterapeutes i assistents socials han estat alguns dels perfils d’assistents a la jornada que ha estat amenitzada pel coach, formador i cap d’Acció Social de Càritas Diocesana de Barcelona, Eduard Sala.

Aquesta jornada professional encaixa amb la voluntat de la companyia de fomentar la formació entre els professionals de l’atenció sociosanitària, al temps que es posa de manifest la necessitat de conscienciar socialment sobre el present i el futur de l’atenció als pacients en les etapes de final de vida.

L’EAPS de Fundació SARquavitae Lleida compta amb un equip que ofereix assessorament i coordinació, i que integra 4 psicòlegs d’intervenció directa, 3 a la regió sanitària de Lleida i 1 a l’Alt Pirineu i Aran. Són equips receptors del programa el Centre sociosanitari SARquavitae Jaume Nadal Meroles, els Equips PADES de Lleida, la Seu d’Urgell, Puigcerdà i Pallars, i l’Hospital Comarcal de Tremp. A més, la companyía gestiona dos EAPS més a Sevilla i Córdoba.

El Programa per a l’Atención Integral a Personas amb Malalties Avançades de “la Caixa”compta amb 42 Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS) distribuïts per les 17 Comunitats Autònomes i inclouen l’actuació a 104 centres sanitaris i 130 equips domiciliaris. Des del seu inici, i fins al 2014, el servei ha atès a 162.154 persones, incrementant el seu abast any rere any i aconseguint una bona implantació a tot el territori.