Noticias


SARquavitae i la Fundació Pasqual Maragall donen les claus per la prevenció i l’abordatge de l’Alzheimer

SARquavitae, líder en serveis sanitaris i socials, i la Fundació Pasqual Maragall, han celebrat avui una xerrada a Barcelona titulada “L’Alzheimer: com prevenir i afrontar la malaltia”, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Alzheimer.

A la jornada han participat Jordi Camí, Director de la Fundació Pasqual Maragall, i Miquel Aguilar, Director del servei d’atenció a persones amb malalties neurodegeneratives de SARquavitae i Cap del Servei de Neurologia Hospital Universitari Mutua de Terrassa. Tots dos han ofert la seva perspectiva professional sobre la malaltia, i han donat consells d’estil de vida per prevenir aquesta dolència, així com claus per afrontar-la tant pels qui la pateixen com pels seus familiars i cuidadors.

Els dos experts han coincidit en afirmar que, malgrat que actualment no existeixen tractaments curatius ni se’n coneixen bé les causes, hi ha evidència científica suficient per afirmar que es tracta d’una malaltia que comença de manera silenciosa dècades abans de la manifestació dels primers símptomes. Aquesta circumstància posa de manifest la necessitat d’activitats preventives orientades a retardar la seva aparició. A més, resulta essencial dotar l’entorn i els cuidadors d’eines per afrontar la malaltia per tal de contribuir en el benestar de tota la família.

Un gran repte, un gran treball en l’atenció i la cura

Les malalties neurodegeneratives i els problemes cognitius associats a l’envelliment són un dels grans reptes socials i sanitaris del nostre segle. Entre aquestes malalties destaca l’Alzheimer, amb elevats costos socials i una prevalença mundial en augment. SARquavitae està especialment orientat a l’atenció de persones que pateixen aquesta malaltia, així com els seus familiars: més de la meitat de les persones que atenen en els seus centres presenten deteriorament cognitiu causat per patologies com l’Alzheimer.

Conscients de la dificultat que suposa per a les famílies donar l’atenció necessària als que pateixen aquesta malaltia, així com les cures especials que necessiten, SARquavitae compta amb unitats especialitzades que ofereixen una atenció adaptada i personalitzada, així com programes de suport per a familiars. A les unitats, professionals especialitzats desenvolupen programes terapèutics d’estimulació sensorial, reminiscència, braintraining; i altres activitats pensades per fomentar l’estimulació cognitiva i millorar la interacció social i el benestar emocional dels usuaris.