Ver todos los artículos

01/05/2018Publicado el 01 mayo, 2018 - 12:41h

Estimats amics i familiars,

Avui volem invitar-vos a tots a gaudir de l’exposició en motiu del dia internacional dels treballadors que és troba en el nostre centre i que romandrà durant tota la setmana.

El tema de l’exposició són les colònies industrials catalanes del s.XIX-XX.

 

Les colònies industrials Catalanes:

Una colònia industrial és la suma de la fàbrica i els habitatges de tots aquells que treballaven en elles, des del director fins a l’últim aprenent. En ella es podia trobar l’església, l’economat, les escoles, safaretjos, infermeres, locals socials, teatres, oficines bancàries, etc.. Per últim trobem la residència dels propietaris, que acudien en els períodes vacacionals, residint algun d’ells en la mateixa per a millor control de la producció.

La fórmula proporcionava una excel·lent rendibilitat a l’amo, ja que l’absentisme era gairebé nul i les despeses quotidianes dels treballadors, en la cantina, la barberia, l’estanc o el lloguer del pis revertien en la propietat. I si sobrava alguna cosa del sou s’ingressava en la sucursal bancària de la colònia, per la qual cosa és formava un perfecte cercle autàrquic. Per la seva banda, els colons obtenien un sou a fi de mes i accés a un habitatge (en l’any 1900 el lloguer d’un habitatge en les colònies coscil·lava entre 4 i 8 pessetes mensuals i el sou entre 15 i 30 setmanals.

 

Comentarios: 0


Ver todos los artículos